Biografi

Kort version: Född 1969 i Stockholm. Sedan mitten av 90-talet bosatt i Skåne, numera i en f.d. telefonstation i lilla byn Venaröd öster om Hörby, med fru och två söner. Debuterade 2002 med diktsamlingen Elvis, kattsand & andra viktiga saker som också vann första pris i en internationell poesitävling och så småningom publicerades i Uruguay och Argentina. Sedan dess har ytterligare åtta böcker kommit ut, och dikter har översatts till ett flertal språk – bland annat katalanska, engelska, polska och arabiska. Arrangerar skrivarkurser, är med i poetronica-bandet Telegraf, och är en flitig gäst på litteraturscener och -festivaler.

Lång version: Född 1969, uppvuxen i Bergshamra, närförort till Stockholm. Trivdes först i skolan, vantrivdes senare, hoppade av gymnasiet och läste in treårig humanistisk linje på Komvux. Jobbade som harmburgervändare på Clock vid Fridhemsplan, som diskare och kocklärling på en krog vid Hornstull, som telefonintervjuare på Eureka Research i Sundbyberg, formulärstansare i city, kyrkogårdskrattare på Norra Begravningsplatsen. Hade en mindre livskris och sökte – och kom in på – Skrivarlinjen i Skurup 1995. Gick där två år. Skrev och lärde känna förträffliga människor, trots den något chockartade upplevelsen att få sina verk bedömda och kritiserade. Lärde mig mycket av det. Blev kvar i Skåne. Flyttade till Malmö där jag framför allt rörde mig mellan Möllevången och Värnhem, mellan rökelse och kryddor och avgaser och ödsliga torg. Hyrde ett torp på Österlen (där jag från köksfönstret hade utsikt mot värdshuset där den ”djefla mannen” Strindberg hade supit och sovit en gång, blott vetskapen om detta gav mig besynnerliga mardrömmar).

Jag återvände till Malmö, utbildade mig till informatör, frilansade som grafisk formgivare (bokomslag till bl a Albert Bonniers förlag och Wahlström & Widstrand), blev så småningom delägare i Informationsbyrån, som bland annat producerade informationsmaterial till kommuner och organisationer. Tillsammans med Mårten Melin och Tomas Åkerfeldt startade jag litteraturtidskriften Serum, som gavs ut i en hel massa nummer under åren 1999-2006. Vi arrangerade också många litteratur- och musikevenemang i Malmö, skrivarkurser, utställningar, filmvisningar, med mera. Också det visade sig vara en mycket nyttig erfarenhet.

Jag har publicerat åtta diktsamlingar. Elvis, kattsand och andra viktiga saker var min debut (och med den vann jag första pris i Heterogénesis internationella poesitävling) 2002. Natten är svart och full av troll och kanoner (en titel som jag drömde att boken skulle ha) och Elektrisk matlagning kom ut på Predi förlag 2005 resp. 2007, två böcker som gavs ut direkt i pocket och fick bra spridning och uppmärksamhet på kultursidorna. Dessa följdes av Malmö är ett dröm (ett samarbete med min fru – fotografen Maria Lindberg) på Siesta förlag 2010, även denna bok togs mycket väl emot av litteraturkritikerna. 2011 var det dags för ny diktsamling och ett nytt förlag, Sista undrens tid kom ut på stockholmsförlaget King Ink, och recensenterna verkade vara eniga om att det var min bästa bok dittills. Samma år kände jag mig så pass övermodig att jag samlade ihop dikter från alla mina böcker i en slags greatest hits-volym, givetvis med en hel del tidigare opublicerade dikter också, Ett hus fullt av skog var titeln, och den gavs ut av 668 förlag. Och just när jag var på väg att ta en liten paus i skrivandet dök idén upp att skriva en bok tillsammans; Freke Räihä och Tove Folkesson har båda starka band till staden Malmö, och har dessutom, liksom jag, skrivit mycket om Malmö – sagt och gjort, vi skrev en bok tillsammans, via mail, sittande vid datorer i olika hörn av världen. Tre veckor tog det. Det enda som är gratis i Malmö är utsikten ut ur Malmö; släpptes våren 2012 av 668 förlag, vackert illustrerad med Toves grafiska dikter. Efter en intensiv skrivperiod kom boken Varv ut hösten 2014, en dov samling dikter och illustrationer av Kim Larsson. Efter att företrädesvis ha skrivit dikter under så många år gav jag mig året därpå in på ett helt annat slags projekt; att skriva en biografi över bröderna Rosvall från Hörby, eller Giraldos Brothers, eller Niagaramännen, som de också kallade sig. Två våghalsiga linsdansare och en spännande och rörande historia om att följa sina drömmar. Ett enormt roligt projekt. Och den färdiga boken, som jag gav ut på egna förlaget Venaröd, våren 2016, blev också (om jag får säga det själv) väldigt lyckad. 2017 kommer – förhoppningvis – nästa diktsamling ut.

Mina dikter har översatts till engelska, spanska, katalanska, polska, danska och arabiska. Smakprov på mitt skrivande hittar du på denna webbsida under rubriken Texter.

2003 var jag redaktör för antologin Poeter mot krig, som samlade ett stort antal svenska poeter i protest mot USA:s invasion av Irak, bland dessa kan nämnas Tomas Tranströmer, Bob Hansson, Lina Ekdahl och Mikael Wiehe.

Våren 2008 blev jag inbjuden till ett seminarium för poeter och översättare i Barcelona/katalonien, arrangerat av katalanska intitutet för litteratur; Institució de les Lletres Catalanes.

Åren 2009-2010 startade jag tillsammans med Paul Nilsson översättarkolletivet Kompassros. Vårt första projekt var att översätta den chilenske poeten Amante Eledín Parraguez till svenska. Resultatet, diktsamlingen Den sista himlen kom ut på Heterogénesis förlag hösten 2010.

2005 flyttade jag och Maria ut på landet, till den lilla byn Venaröd en halvmil öster om Hörby. Här har vi känt oss lite som pionjärer och börjat bygga upp ett nytt nätverk av vänner, kulturarbetare och kulturintresserade. 2007 föddes sonen Edvin Karl Elvis. 2011 kom lillebror Henry Bror Sture.

Jag har fått Hörby kommuns kulturstipendium, och arbetsstipendium från Sveriges Författarfond.

Sedan 2015 är jag redaktör för Fritiof Nilsson Piraten Sällskapets medlemstidning Piratenposten, och medlem i juryn för Piratenpriset som delas ut i Kivik varje sommar.

Jag är medlem i Författarförbundet och Författarcentrum Syd.