Texter

Dikter 2013-2014

karta_over_driftomrade_linderodsasen
Början på något nytt. Karta över driftområde Linderödsåsen. Om livet i det mittersta av Skåne, och många andra platser, alla sammanbundna. Från ett jakttorn i Folkskogen syns nästan hela världen.
Driftområde Linderödsåsen

V4/VARV 2012-13

sakerhetsbälte
En diktsamling som från början var tänkt att bli en slags hyllning till en gammal bilmotor (V4:an som satt i de gamla Saabarna, 95:or 0ch 96:or, mellan åren 1967 och 1980). Även om bilen finns kvar som ett slags sidospår, hamnade fokus snart på människan som körde bilen istället. Om varvet, det eviga, och det ändliga. Om utanförskap, inte det valda, utan det medfödda. En hyllning till dem som hela livet stått utanför allt.
V4/VARV

DAGSEDLAR 2009

Ekströmska Dagsedlar för 2009: En slags diktmaskin, en degknådare, en köttkvarn. Jag pressar in dagarnas avskräde och guld och ut kommer detta. Stundom bra, stundom uselt.

En dikt per dag under ett helt år – så var det tänkt. Det höll i ett halvår, fast det blev snarare en eller två dikter i veckan… Hur som helst, alltihop finns att läsa på följande plats:
Ekströmska Dagsedlar

PÅ ANDRA SPRÅK

Jag har haft förmånen att få mina dikter översatta till ett flertal språk, och inte minst för en poet är detta en chans att lyckas nå ut till lite fler läsare, än de svenskspråkiga poesivännerna, som trots allt är en ganska begränsad skara. Jag har dessutom haft förmånen att få mina dikter översatta av mycket skickliga översättare, i de flesta fall översättare som själva är poeter, som till exempel Roberto Mascaró som även översätter Tomas Tranströmer för den latinamerikanska marknaden, Albert Herranz (katalanska), Ingeborg Kroon (nederländska), Barbara Kobos Kaminska (polska) och Lars Palm (engelska). För den som är intresserad, finns min debutbok ”Elvis, kattsand & andra viktiga saker” i sin helhet tolkad till spanska, utgiven i Uruguay av förlaget Encuentros Imaginarios. Hör av dig om du vill köpa ett exemplar.

Ekström med andra ord:

Engelska / English
Spanska / Español
Nederländska / Nederlands
Polska / Polski
Katalanska / Catalan
Slovakiska / Slovenščina

Externa länkar/publiceringar:

Skicka, February 2007 six poems in English
Arquitrave, December 2007 cinco poemas en español
Ars Interpres, September 2006 three poems in English
Real Poetik, January 2006 one poem in English
Revista Encuentro, 2003 dos poemas en español
Zapatos Rojos, 2002 selección de poemas
Zapatos Rojos, 2003 Elvis, arena para el gato y otras cosas importantes

SISTA UNDRENS TID: EN BÖRJAN

Bergshamra
Dagarna i Bergshamra är en rapport från en sovande förort, från ett sjunket barndomshem. Där bara rasslet av apotekskvitton som blåser ner i tunnelbanegapet hörs. Dessa bilder och texter är ursprunget till boken ”Sista undrens tid” som gavs ut 2011. Även mitt nya manus ”Varv” utspelar sig delvis på denna plats.
Dagarna i Bergshamra

LÅNGSAMT RÖR SIG LYKTORNA

Lyktorna
Som att resa världen runt genom andras vykort. En svit korta dikter och fotografier. En resa i Skåne. Långsamt rör sig lyktorna.